In de zomer van 2019 was het dan zo ver, Budweiser “The King of beers, the smootehest taste” heeft “finally” de Nederlandse biermarkt betreden. Je hebt waarschijnlijk de reclamezuilen en banners van deze Amerikaanse brouwer in het straatbeeld al gezien, maar ben je ook al overgegaan tot aankoop?
Wij hebben onderzoek gedaan naar Budweiser, maar we hebben natuurlijk ook het bier getest. In dit artikel schrijven we over onze bevindingen en verwachtingen.
Waar komt Budweiser vandaan?
Budweiser, onderdeel van AB InBev en naar eigen zeggen “The King of beers” is van origine een Amerikaans biermerk uit de staat Missouri. AB InBev is de grootste bierbrouwer ter wereld en ken je in Nederland van Jupiler, Hertog Jan en Leffe. De doelgroep zijn 18 tot 35 jarigen en laat zich omschrijven als “unieke smaak, minder bitter dan de meeste pilsen, toegankelijk en inclusief”, en bovenal zowel mannen als vrouwen vinden het lekker. Wij zijn benieuwd!
Marketingverantwoordelijke Bud Nederland Sjors van Drie laat er geen gras over groeien: Bud gaat er voor zorgen dat AB InBev de grootste bierverkoper in Nederland wordt.
Hoe zit het dan met die andere Budweiser?
In Nederland zal Budweiser vermarkt worden als Bud. Dat komt omdat er nog een Budweiser is. de originele kun je eigenlijk wel zeggen, Budweiser Budvar. De strijd over de naam is een eeuwenoude met deze Tsjechische brouwer. Van allebei is de naam te herleiden naar de Boheemse stad Ceske Budejovice, Budweis in Duitsland. Evenals in Plzn (waar Pils als type vandaan komt) werd begonnen met het brouwen van bier dat toegankelijker was dan andere bieren die men kende in Europa. Dit type bier werd revolutionair en werd het fundament voor het meeste bier dat we nu wereldwijd kennen.
Waarom kikkerlandje Nederland?
Volgens directeur Bartholomeeusen het doel om de “slapende en vastgeroeste” Nederlandse markt, die voor 70% uit pils bestaat op te schudden. De realiteit zal zijn dat Bud met name inspeelt op de marktdominantie van Heineken en Grolsch. De verwachting is dat ze een paar procent marktaandeel zullen pakken, maar is er in Nederland wel behoefte aan nog een alledaags biertje? De groei in de huidige biermarkt komt met name van speciaalbieren.
De biertest
Naar eigen zeggen is Bud zacht, doordrinkbaar en minder bitter dankzij een onderscheidend brouwproces met natuurlijke ingrediënten. De echte kenners hebben het bier al eens omschreven als flauw en zoetig. Nu is het tijd voor onze eigen test.
We hebben een sixpack gekocht in de supermarkt en zijn er eens goed voor gaan zitten. Bij het openen merken we al direct een vrij luide pssht. Bij de eerste slok weten we hoe dat komt, Bud heeft flink wat koolzuur. Het is even wennen, zeker omdat we nu niet als genieters in de bar zitten, maar echt als criticasters aan het werk zijn. We zijn niet direct overtuigd en moeten even wennen. Vergeleken met ander bier vinden we dat het vrij weinig smaak heeft en dat het inderdaad vrij zoet is voor wat we gewend zijn. Dat is waarschijnlijk wat Bud bedoelt met toegankelijk voor een brede doelgroep mannen en vrouwen.
Waarschijnlijk zou dit biertje het prima doen op festivals waar de bierdrinker wellicht minder kritisch is en vaak maar een keus heeft. De echte bierliefhebber zal andere keuzes maken denken wij.
Onze verwachtingen
Bud komt als Amerikaanse speler naar de Nederlandse markt onder het motto Go hard or go home. Ze zijn direct veel te zien in het straatbeeld en hebben ook Jupiler vervangen als sponsor van Ajax om aan de naamsbekendheid te werken. Of de Nederlandse bierdrinker kan wennen aan Bud en overgaat tot aankoop betwijfelen wij ten zeerste, maar wellicht dat jongere generaties er wel gewend aan kunnen raken. Middels sponsoring, feesten en festivals zullen ze waarschijnlijk in staat zijn om een paar procent marktaandeel in te nemen, maar zal deze gigant daar genoegen mee nemen? Of is de Nederlandse markt toch meer op zoek naar nieuwe speciaalbieren en is er geen ruimte voor nog een alledaagse biertje? De toekomst zal het uitwijzen.