Heineken en Grolsch hebben maling aan statiegeld op blikjes


Het zat er al een tijdje aan te komen, per 1 april 2023 (eigenlijk 31 december 2022) zit er 15 cent statiegeld op blikjes. Dat geldt voor alle blikjes, dus ook op voor bierblikjes. Het doel is simpel, minder blikjes op straat, dus minder straatvervuiling. Voor bierbrouwers niet relevant, maar voor de overheid wel, sinds het invoeren van statiegeld op kleine PET-flessen is er sprake van een flinke daling van deze flesjes tussen het zwerfaval. Uit cijfers blijkt dat het aantal blikjes tussen het zwerfaval juist is toegenomen.

Hoe doen andere landen dat?

Zweden en Duitsland hebben al veel langer statiegeld op blikjes. Zweden heeft maar liefst sinds 1984 statiegeld op blikjes en Duitsland sinds 2003. Zo is het statiegeld in Duitsland 25 cent en wordt maar liefst 98% ingeleverd. In Nederland is het statiegeld dus 10 cent goedkoper en mikt de overheid op 90%. Volgens Statiegeld Nederland is dat niet ambitieus genoeg en is er ruimte voor verbetering. In België zit nog geen statiegeld op blikjes.

Als je goed kijkt naar de ontwikkelingen, ontkom je er niet aan om te zien dat lobbyisten grote invloed hebben. Voor de Europese Unie is statiegeld op al jarenlang een lastig onderwerp. Ondanks dat veel landen positief zijn, lagen de grote frisdrankproducenten eigenlijk altijd dwars. Dat is recentelijk veranderd en dat is een groot verschil met vijf jaar geleden.

Wat te doen met bierblikjes?

Supermarkten en verkopers die nog over partijen bier en frisdrank beschikken zonder statiegeld, mogen die ook na 1 april nog verkopen. Hier wordt geen statiegeld op geheven en kunnen zodoende ook niet worden ingeruild voor statiegeld. Blikjes waar wel statiegeld op zit zijn voorzien van een label en kunnen bij de supermarkten worden ingeleverd.

Heineken en Grolsch hebben lak aan de regels

Het lijkt erop dat twee van de grootste brouwerijen van Nederland lak hebben aan de nieuwe wetgeving. Zij hebben besloten om ook na 1 april door te gaan met het vullen van blikjes zonder statiegeld. Dat terwijl onder druk van het bedrijfsleven de invoering eerder met drie maanden was uitgesteld. Zo wil Heineken vanaf mei beginnen met het eerste merk en neemt wil Grolsch vanaf april pas stapsgewijs beginnen. Recycling Netwerk Benelux heeft aangekondigd een strafrechtelijke aangifte voor te bereiden tegen bierbrouwers Heinken en Grolsch.  

De meeste grote en kleine brouwerijen in Nederland produceren vanaf nu blikjes met statiegeld. Heineken en Grolsch claimen dat ze te weinig tijd hebben gehad en spreken van een overgangsperiode. Zo’n overgangsperiode is echter niet over gesproken en ook niet in de wet vastgelegd. Een woordvoerder van staatssecretaris Vivianne Heijnen (CDA, Milieu) laat weten dat dit niet de bedoeling is. ,,Na 1 april mag nog wel oude voorraad verkocht worden. Maar alles wat vanaf dan geproduceerd wordt, moet in een blikje met een statiegeldlogo.”

Hoe doen andere brouwerijen dat

Andere bierbrouwers zoals AB InBev (Jupiler en Hertog Jan) en Royal Swinkels (Bavaria en Palm) laten weten dat zij na 1 april alleen nog maar blikken met statiegeld vullen. Coca Cola en Red Bull doen hetzelfde.

Met name kleine brouwerijen voelen zich door Heineken en Grolsch bedonderd doordat zij zich flink in de administratie en kosten hebben gewerkt om op tijd de nieuwe labels klaar te hebben voor productie. Dit zal ongetwijfeld nog worden vervolgd, er zijn online al een hoop mensen die spreken van een boycot op de blikjes van Heineken en Grolsch.

© 2020 bierprijzen.net - Alle rechten voorbehouden

Scroll to Top