Meer alcoholvrij bier gedronken in Nederland.

Voorbeelden van verschillende alcoholvrije bieren

Alhoewel Nederland maar een klein land is, staan we toch te boek als een grote speler op veel grote internationale tonelen. Van het watermanagement tot aan de voetbalprestaties, de grote meesters, en de handel. Nu is het ook zover dat we voor wat betreft alcoholvrij bier als een van de grootste ‘spelers’ van de EU gezien worden. Sterker nog (geen alcohol), we staan in de top 3! Volgens de officiële rapportage van Eurostat (link).

Maar, uiteraard produceren we niet alleen, we drinken ook meer alcoholvrij bier! Alhoewel de alcoholvrije consumptie nog maar 6-7% is van de totale bierconsumptie, is er wel een stijging jaar op jaar te zien. In de afgelopen 12 jaar is de totale consumptie vervijfvoudigt, een zeer grote groei! Dit volgens onderzoek van de Nederlandse Brouwers (link).

Gezonder

Nu komt natuurlijk de vraag, ‘waarom drinken we meer alcoholvrij bier’? Omdat het kan! Maar om echt antwoord te vinden, zijn wij zijn op onderzoek gegaan om te kijken of we een aantal redenen voor deze stijging konden ontdekken.

Uiteraard is het niet nuttigen van alcohol gezonder. Niet alleen door het gebrek aan alcohol, maar ook de hoeveelheid calorieën is een stuk minder, toch ruimte voor die snack of bitterbal. Ook zou het volgens onderzoek (link) moeten helpen met beter slapen. Ook zou het helpen met betere groei van de botten (link). De meningen zijn hierover uiteraard verdeeld, ook gematigd drinken kent voordelen, en het laatste onderzoek is ongetwijfeld nog niet gedaan. Voor nu zijn er toch een aantal redenen en misschien was die bitterbal al genoeg!

Smaak

Het smaakt goed! Althans, volgens sommige mensen ;). Wel is het zo dat de productie dusdanig ver ontwikkelt is, dat er steeds meer keuze is, waaronder speciaalbieren. Dus voor ieder wat wils, toch? Kijk ook eens bij de aanbiedingen, daar staan genoeg lekkere en goedkope alcoholvrije bieren tussen!

Kater

Of beter gezegd: GEEN kater! Je kan toch ‘meedrinken’ bij sociale gelegenheden (als dat nodig is), je ervaart toch de smaak van bier, maar zonder de nadelige gevolgen. Je kan er ook meer van drinken!

Bewust van wat je drinkt

Wist je dat het niet verplicht is voor dranken met alcohol om jou te vertellen wat er exact in de fles zit die je drinkt (link)? In tegenstelling tot dranken met minder dan 1.2% alcohol, waarbij het voor de producent verplicht is om jou te vertellen wat er allemaal in je drankje zit. Dus mocht je graag precies weten wat je drinken, is een alcoholvrij biertje een betere keuze!

Feitjes

  • Wist je dat we in Nederland bier met 0.1% alcohol nog steeds als alcoholvrij bier zien?
  • In het buitenland is dit vaak zelfs tot 0.5%
  • Alleen 0.0, is zoals de naam doet vermoeden, echt zonder een druppel alcohol.
  • Het kabinet de verbruiksbelasting op frisdrank wilt verhogen? Daardoor gaat het alcoholvrije bier ook duurder worden (link)
  • Er tot aan de 19e eeuw ‘small beers’, of ‘kleine biertjes’ verkocht werden, de voorloper op alcoholvrij bier met minder dan 3% alcohol.
  • De moderne versie van alcoholvrij bier ongeveer 50 jaar oud is? Clausthaler (link) en Ambar (link) waren de eerste in respectievelijk 1972 en 1976.

Nu de vraag, waarom drink jij alcoholvrij bier? Of waarom nog niet?

© 2020 bierprijzen.net - Alle rechten voorbehouden

Scroll to Top