Branche organisatie Nederlandse Brouwers gaf eerder dit jaar aan dat de totale consumptie van speciaalbier in 2021 weer was gestegen ten opzichte van een jaar eerder. Met een stijging van 6.7% is het de grootste stijger van de verschillende categorieën. Ter vergelijking, de consumptie van biermix (voorbeeld: Radler, tequilabier etc.) daalde met maar liefst 11.7%! De totale consumptie steeg in 2021 met 2.6%. Het onderzoek van Nederlandse Brouwers is een jaarlijks terugkerend fenomeen. We houden jullie op de hoogte zodra er een nieuw rapport uit is, wij kijken er in ieder geval naar uit!
Voor nu hebben we het graag over een aantal redenen die er voor zorgen dat we als land steeds meer speciaal bier zijn gaan drinken gedurende de afgelopen jaren.
Bewustzijn
Er is in Nederland een beweging ontstaan in de afgelopen 5-10 jaar, die eerdere generaties niet zo actief en op grote schaal hadden. Een trend is ontstaan met een alsmaar grotere wens van de gemiddelde Nederlander naar ‘bewust eten en drinken’. 100 jaar geleden was er gewoon brood, later werd dat wit brood en bruin brood. Inmiddels hebben we zuurdesembrood, spelt brood, glutenvrij brood, roggebrood, maisbrood, en ga zo maar door. Of wat te denken van ‘snacks’ als acai, goji bessen, groentechips, bijenpollen, en …. Wat is er mis met de oer hollandse bitterbal?
Individualisme (social media)
Een andere, nog altijd gaande, trend die invloed heeft op de stijging van speciaalbier dat we nuttigen is de individualisering. Het is nog altijd interessant om als individu apart van de groep gezien te worden. Bijvoorbeeld iets interessants drinken, nieuwe smaken die andere nog niet kennen. Met name door de opkomst van social media is dit steeds makkelijker te delen.
Bier en eten
Het stijgende gebruik van bier in gerechten of andere etenswaren is ook een steeds populairder wordende combinatie. Wat te denken van Beef’n’Guinness pie, mosselen met Bockbier, of bierbrood? Daarnaast is er ook een nieuwe beweging in de keuken ontstaan, waar er gerechten gemaakt worden die worden geserveerd met ‘passende bieren’, zoals er vroeger altijd wijn geserveerd werd bij de gerechten. Wat ons betreft iets dat al veel langer geleden had moeten gebeuren!
Keuzestress
Al deze groei in de productie en het aanbod van speciaalbieren kent ook een gouden randje, er ontstaat keuzestress. Te veel keuzes, te lastig om een keuze te maken, en dan komen mensen van toch weer terug bij een gouwe ouwe, pils
En jij?
Je mag uiteraard zelf bepalen wat je voorkeur heeft, maar een ding waar we het ongetwijfeld wel over eens kunnen worden is de positieve impact die deze trend heeft gehad op het bierlandschap. Steeds vaker wordt er de voorkeur gegeven aan lokaal en op ambachtelijke wijze gebrouwen bier, van goede kwaliteit en waar de ingrediënten misschien wel van bekend zijn. Resultaat? Een groei in de verkoop, en het nuttigen van speciaalbier.
Waarom drink jij speciaal bier?