Waarom zijn er minder bieraanbiedingen?

We krijgen zo nu en dan de vraag van onze gebruikers over de alcoholwet die op 1 juli 2021 is ingegaan. Is dit de belangrijkste reden dat er minder bieraanbiedingen zijn?

Deze wet heeft de drank- en horecawet vervangen en is van toepassing op alle alcoholhoudende dranken met een alcoholpercentage van 0,5% en hoger.  Met name het alcoholgebruik onder jongeren is het doel van deze wet. De doelstelling van deze wet is om stuntprijzen en hoge kortingen op drank in winkels aan banden te leggen. Onderdeel van de wet is dat er maximaal 25% korting op bier mag worden gegeven. Voor bierliefhebbers is dat niet prettig, maar gelukkig zal bier nog steeds in de aanbieding zijn.

Uitgangspunten nieuwe wet

De wet heeft verschillende implicaties voor Nederlandse supermarkten, slijterijen en andere online (drank)verkooppunten. Deze regels zijn niet van toepassing op de verkoop van bier en andere alcoholhoudende dranken in de horeca en groothandel. Dat betekent kortgezegd dat “happy hours” in je lokale café nog steeds zijn toegestaan.   

  1. Maximaal 25 procent korting op alcohol
  2. Het is strafbaar voor meerderjarigen om drank te kopen voor minderjarigen
  3. Online moet de leeftijd worden ingevuld, deze wordt gecontroleerd bij levering of ophalen

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit gaat de wet handhaven in de detailhandel, inclusief online verkoop van bier en alcohol. Controle van de horeca blijft in handen van de gemeente.

Omdat supermarkten en biermerken er om bekend staan creatief om te gaan met marketingcampagnes en regels, geven we hieronder een aantal voorbeelden van type kortingen en prijsacties die niet meer zijn toegestaan.  

  1. Tweede product gratis
  2. Twee voor de prijs van één
  3. Drie halen, twee betalen
  4. Korting met blikjes of flessen met tijdelijk meer inhoud
  5. Cadeau’s zoals bierglazen, flesopeners of gratis entreekaartjes tellen mee
  6. Winacties of punten sparen tellen mee, winkels moeten dus goed doorrekenen hoeveel korting ze geven

Effecten lagere bieraanbiedingen

Het zal interessant zijn om te zien of de wet het beoogde resultaat behaald en invloed zal hebben op de consumptie. De horeca is ten slotte uitgesloten van deze wet. Als bierliefhebbers en kortingsjagers weten we als geen ander dat mensen graag een ommetje doen voor een aanbieding van hun lievelingsbier. Dat zal voor de verkopers ook puzzelen worden. De leuke en vaak ludieke reclames van supermarkten en biermerken zullen dan ook flink minder worden is onze verwachting.

Wel is het zo dat deze wet voor alle verkopers van bier en alcohol geldt, dus wij blijven de bierprijzen en aanbiedingen van alle supermarkten online vergelijken. In een recent artikel schreven we al over de prijsontwikkelingen van bier de laatste jaren.

Ook voor supermarkten zal het interessant zijn om te zien wat de invloed zal zijn op bierverkoop. Bier maakt zo’n 3 procent uit van de omzet. Het verschil met wijnverkopen in de supermarkt is bijvoorbeeld dat mensen zelden dozen of vele flessen kopen. Daarbij zijn er vele soorten en merken verkrijgbaar.  

Bierprijzen in de horeca

Waarom vinden we als consumenten bier in supermarkten wel in de aanbieding, maar in het café vaak niet? Voor horecaondernemers is het soms lastig om te zien hoe er door supermarkten gestunt mag worden met bierprijzen. Daarbij komt ook nog eens dat de meeste horecaondernemers huren van bierbrouwers en daarom soms extra cru voelt. Twee Utrechtse ondernemers ondervonden zelf aan den lijve hoe het is om te onderhandelen met zes bierbrouwers. Zij hebben besloten om die ervaring en waardevolle informatie online te delen op biercalculator.nl voor mede-ondernemers. Zo kunnen ondernemers de handige rekentool gebruiken om te vergelijken, inschattingen te maken en uiteindelijk betere contracten af te sluiten waarmee jaarlijks veel geld te besparen is. Hun doel is simpel, een eerlijke onderhandeling waarbij niet alleen de contactpersoon of verkoper van de brouwer op de hoogte is, maar ook de horecaondernemer. 

De toekomst van bierprijzen

We zijn als bierliefhebbers groot voorstander van het matig nuttigen van bier en alcoholhoudende dranken. Het is wel apart dat de groothandel en horeca van deze wet zijn uitgesloten. De grote stuntprijzen en kortingen zullen verdwijnen, maar supermarkten en biermerken zullen creatief blijven. Het WK en andere grote evenementen zullen ons leren welke acties het beste aanslaan. De vraag is of we daadwerkelijk minder bieraanbiedingen zien.

We zien al regelmatig mooie aanbiedingen van alcoholvrij bier, dat ook blijft groeien in populariteit. Ook zien we dat supermarkten en merken nauw samenwerken om de lekkerste en grootste biermerken voor een gunstige prijs te blijven aanbieden. De prijs die consumenten betalen voor bier hoeft dus niet de hoogste te zijn. Zoals eerder benoemd twijfelen we sterk of er daadwerkelijk minder bieraanbiedingen zullen zijn dan voorheen.   

Wij zullen ons best blijven doen om een helder overzicht te tonen met alle actuele bierprijzen en bieraanbiedingen. Wekelijks zijn topmerken zoals onder andere Heineken, Hertog Jan, Grolsch, Amstel verkrijgbaar bij onder andere de AH, Plus, COOP en Jumbo.

© 2020 bierprijzen.net - Alle rechten voorbehouden

Scroll to Top